Velkommen til Aalborg Sportshøjskole
SportsakademietDiplomtræner på Danmarks mest omfattende træneruddannelseArrangementer på Aalborg SportshøjskoleVidensbank ...vi formidler videnAalborg Sportshøjskole

På Aalborg Sportshøjskoles Trænerakademi kan du tage DHF divisions træner uddannelse som håndboldtræner og vi vil klæde dig på, til et godt springbræt videre frem til testkursus til DHF diplomtræner uddannelsen
 

Formål med DHF træner uddannelse er, at uddanne både håndboldtrænere og konsulenter. Undervisningen er alsidig og på højt niveau. Som håndboldtræner elev får du mulighed for at opøve din evne til at iagttage, analysere og planlægge. Du lærer at formidle din teoretiske viden videre til andre.  
 

Vil du være håndboldtræner eller arbejde indenfor håndbolden?
 • Vil du arbejde seriøst med håndbold i årene fremover?
 • Tænker du på at få jobs indenfor håndbold verdenen?
 • Vil du arbejde i klub, på college eller på efterskole?
 • Tænker du på at blive ungdomskonsulent i en klub
  eller konsulent i DHF?
 • Vil du arbejde med Team Danmarks eliteklasser i folkeskolen?

Der findes i dag mange forskellige jobs, hvis man har en håndboldtræneruddannelse i bagagen. Vores tidligere elever er spredt rundt i hele håndbold-Danmark og arbejder på alle planer.

 

Vi har tidligere elever der bl.a. er landstrænere, ligatrænere, divisionstrænere, ungdoms div. trænere, breddekonsulenter, ungdomskonsulenter, ansvarlige for Team Danmarks eliteklasser, ansatte på Sportscollege og efterskoler og mange andre steder. Vi laver Danmarks bedste håndbolduddannelse.

Udover diplomtræneruddannelsen får du også DHF's divisionstræneruddannelse som består af i alt 150 lektioner, fordelt på 5 moduler med hver 30 lektioner
 • Angrebstræning
 • Forsvarstræning
 • Fysisk træning
 • Pædagogik, Planlægning og målvogtertræning
 • Team management og psykologi
 • Teknisk træning
 • Skadesforebyggende træning
 • Aldersrelateret træning
   

Endelig har du mulighed for, at opnå DIF coach uddannelsen i foråret

Gæsteundervisere

Rikke Nielsen: Tidligere Dame A landsholdsspillere
Morten Slundt: Håndboldspiller ved Aalborg Håndbold


 

 
Undervisningsformer og struktur

Du vil få mulighed for at blive knyttet et ungdomshold, seniorhold, talent samlinger i Aalborg området, så du kan følge dem i ugentlige træninger og kampe. Vi vil i fællesskab lave forskellige talenttræninger som vi udbyder i Aalborg området.

Vi er også privilegeret at vi har liga herre og 1. div damer i byen, som vi kommer til at følge tæt, både til træninger og kampe.
 

Din evne til at iagttage, analysere og planlægge
 • Kampanalyser
 • Ligakampe
 • Landskampe
 • EM, VM kampe
 • Personlig coaching af din egen trænergerning
 • Analyseopgaver af hold og individuelle spillere.
 • Planlægningsopgaver på det hold du træner eller dit kommende hold. 
   
Vi rykker dig som træner og menneske 

Vi vil udfordrer dig gennem alle 43 uger.

Hvis man vil videre i sin trænerudvikling er man nødt til at være indstillet på at flytte sig. Vi vil sørge for at du bliver udfordret som menneske så du bliver tvunget til at tage stilling til bl.a. dine værdier. Vi vil udfordrer dig på dine samarbejdsevner og dine sociale kompetencer. Vi vil give dig redskaber så du bliver bedre til at formidle teoretisk og praktisk stof.

 


Succesrig træner som har gået på linjen

Allan Heine: Bl.a. træner for Aalborg DH, Ringkøbing Håndbold og Viborg HK
Det er efterhånden mange år siden jeg gik på trænerskolen, men der er ingen tvivl om at jeg gennem mit intensiverede håndboldstudie banede vejen for min karriere som håndboldtræner. Havde jeg ikke valgt at dedikere et år med fuld fokus på at dygtiggøre mig som træner, så var jeg ikke der hvor jeg er i dag.

Heine Ernst Jensen: Bl.a. tidligere landstræner for det tysk damelandshold 
På trænerskolen fik jeg mulighed for over et længere tidsrum, at fordybe mig i trænerarbejdets mange aspekter. Dette føler jeg, har givet mig et godt udgangspunkt for arbejdet som træner. Gennem trænerskolen fik jeg også et godt netværk, som jeg ofte har og stadig benytter mig af. Trænerskolen var en rigtig god tid, som jeg med glæde ser tilbage på

Casper Brunsgaard Jensen træner pt. AGF Århus Håndbold
Håndboldtræner udddannelsen på Aalborg sportshøjskoles Trænerakademi var for mit vedkommende et rigtig godt år, som har givet venskaber for livet og var starten på et godt og uvurderligt netværk inden for håndboldfaget. Jeg fik indsigt i alle de elementer som har betydning i elitehåndbold. Det gjorde mig helt klart til en dygtigere og mere komplet træner. På den måde var opholdet og uddannelsen et springbræt for mig til, at kunne begår mig på eliteniveau og blive bevidst om, hvilket kompetencer jeg skulle videreudvikle for at bliver endnu dygtigere. Noget af det jeg husker som helt særligt givende var muligheden for konstant, at nørdde og diskutere håndbold og elitesport med andre.

Jan Leslie, træner pt. bedste dame hold i Rostov i Rusland
Trænerskolen i Aalborg gav mig en god "start pakke" med en kombination af teori og praksis i et professionel, men også socialt miljø, som jeg den dag I dag stadigvæk nyder godt af og sætter stor pris på.

 
Kontakt Karen Brødsgaard, underviser på håndboldtræner
Uddannet idrætspædagog efter 2 år Idræt på Århus Universitet og 3,5 år Viborg Pædagog Seminariet. Har en lang håndbold karriere med sig – hvor hun har spillet 16 år som professionel. Spillet for flere forskellige top klubber i Danmark og Norge, hvor der har været en flot medaljehøst, ikke mindst 5 danske mesterskaber i træk med Viborg Håndboldklub.

Derudover havde hun en karriere på Dame U og Dame A landholdet, hvor hun var medvirkende til medaljer til Danmark, her iblandt EM-guld i 2002, OL-guld i 2000 og 2004

Herefter er det trænergerningen der har taget over, hvor hun pt. er i gang med den højeste uddannelse indenfor håndboldtræner, MasterCoach.
2014KarenBrodsgaard
Send
 I samarbejde med

                             DanmarksIdraetsforbund.gif 

Fakta

NavnIkon Navn
Håndboldtræner (hovedfag, trænerakademiet)
Dit hovedfag fylder 7 timer om ugen, derudover har du 
8 timer i fælles fag samt 1 time grundtræning på skemaet 
 DokomentationIkon 

Dokumentation
Efter gennemført uddannelse får du et trænercertifikat samt højskolebevis.

TypeIkon

Type uddannelse
Trænerakademiets etårige diplomtræneruddannelse er tilrettelagt specielt for dig, der vil være elitetræner. 
For at blive diplomtræner skal du bestå den humanistiske og naturvidenskabelig prøve samt den praktiske prøve.

Derudover bliver du divisionstræner under Dansk Håndbold Forbund

 BoIkon Bopæl og faciliteter
Du skal bo på værelser med én, to eller tre studerende.
Se mere her 
VarighedIkonVarighed
43 uger
 VejledningIkon Vejledning
Der er personlig vejledning under hele uddannelsen 
HvornårIkonHvornår / Næste indtag
7. august 2016 - 24. juni 2017
6. august 2017 - 23. juni 2018

Vi vil sætte pris på at få din tilmelding i god tid før studieårets begyndelse, da vi optager elever, så længe der er ledige pladser. Studerende bliver optaget i den rækkefølge, de tilmelder sig.
 KravIkon

Krav

 • fyldt 17½ år ved kursusstart
 • have mindst 21 undervisningstimer ugentlig
 • mødepligt til al undervisning, også undervisning i “bred almen karakter”.
 Andre relevante linjer 
Er du mere til håndboldspillet, har vi håndboldlinjen på Sportsakademiet, hvor du får mulighed for at spille en masse håndbold. 
   

 

Obligatoriske studieture

Efteråret 
 
Foråret 
Håndbold relateret studietur
Indholdet af studieturen er forskellige fra år til år. Nedenfor kan du læse mere om de sidste par år

Studietur, håndbold 15/16
I september tager vi  til Rumænien, Bukarest og stifte bekendtskab med en helt anderledes håndbold kultur med danske trænere Mette Klit og Rasmus Rygaard Poulsen. Vi træne deres ungdomshold og se og analysere deres dame 1. hold i CSM Bucuresti. Vi skal også besøge deres universitet og samarbejde med Cristina Varzaru´s elever.

Til december skal vi forbi damernes EM i Danmark og der laver vi et samarbejde med Oure højskole, hvor vi skal rundt og se kampe og snakke holdninger, værdier, filosofier og strategier.

Studietur, håndbold 14/15
Vi så Frankrig, Serbien, Norge og Danmarks træninger og analyserede på forskellige trænere og trænings filosofier. Vi snakkede med forskellige trænere og spillere og udforskede forskellige kulture. I tillæg havde hver elev en selvvalgt analyse opgave som de skulle forholde sig til både mundtlig og en skriftlig aflevering.

Vi fulgte Danmarks kampe og deltog i DK´s taktikmøde, hvor vi også fik en snak med Jan Pytlick, Ulrik Kirkely og videomand Bo Rudgaard.
Derudover analyserede vi keeperne, hvor vi havde besøg af Lene Rentala. Vi så udviklingslandsholdets spille kamp mod Norge.
Så trænede vi U-14/U16 pige hold i Larvik området og ikke mindst minglede vi med den norske håndbold kultur. 

Studietur, håndbold 13/14
Besøgte College i Randers, Skanderborg, Horsens, hvor vi trænede fra U14-U18 drenge og piger. Vi snakkede med forskellige trænere på vores vej igennem Danmark. Vi endte på Oure idrætshøjskole, hvor vi analyserede Dame-A landsholdet, diskuterede holdninger og meninger om holdet og deres puljekampe. Herefter havde vi en snak med GOG liga træner Jacob Larsen og legenden i GOG Poul Syberg. Vi så ham arbejde med U12 drengene, hvor eleverne fik nogle anderledes og spændende pædagogiske øvelser at spekulere over.

Derudover fik vi æren af at sidde ved tidtager bordet i Gigantium til Herre EM 2014 og sidde med analyse materialet til hold som Norge, Island, Ungarn og Spanien.
 Skitur til Passo Tonale i Italien
Skituren er for alle - såvel for den garvede skiløber som for nybegynderen der aldrig har stået på et par ski.
Hvornår: uge 6 


 


 

Økonomi

Nedenfor finder du de økonomiske forhold som gør sig gældende når man går på håndboldtræner

Indmeldelsesgebyr
Efter din tilmelding opkræver vi et indmeldelsesgebyr på 1.600 DKK. Tilmeldingen er først bindende, når indmeldelsesgebyret er modtaget af skolen. Indmeldelsesgebyret dækker en velkomstpakke samt en Insights profil, som du modtager i løbet af dit ophold. Indmeldelsesgebyret tilbagebetales ikke ved framelding. 

Ugepris
Det koster 1.475 DKK. om uge i skolepenge i 43 uger. Ugeprisen dækker kost, logi, undervisning samt weekender. Skolepengene betales månedsvis. 

* Opholdet er ikke SU-berettiget.

Fagkonto
Der skal betales 3.000 DKK til en fagkonto. Fagkontoen dækker materialer m.m. (der må yderligere påregnes udgifter til bøger) 

Emneuger
Der er ca. 3 emneuger pr. skoleår og afhængig af dit valg ligger prisen mellem
0-1.000 DKK pr. uge.
 Antal  Pris  I alt 
Indmeldingsgebyr  1.600 DKK  1.600 DKK  
Ugepris 43 1.475 DKK 63.425 DKK 
Fagkonto  1.500 DKK 3.000 DKK  
Håndbold relateret studietur5.000 DKK 5.000 DKK 
Studietur, Italien  5.000 DKK  5.000 DKK  
Sum    78.025 DKK 
Depositum for kort og nøgler    500 DKK  
Ialt   78.525 DKK 


Der tages forbehold for generelle prisstigninger og fejl

Ugeskema

Nedenstående finder du undervisningsskemaet for Trænerakademiet.

 

 Mandag

Tirsdag

Onsdag 

Torsdag 

Fredag 

7:15

 Morgenmad

 Morgenmad

 Morgenmad

 Morgenmad

 Morgenmad

8:00

Hovedfag 

Fællesfag i
Pædagogik
Psykologi
Anatomi og fysiologi
Ernæring og sundhed
Ledelse, sociologi og idrætshistorie
Aldersrelateret træning 
Projektbaseret undervisning

Morgensamling

 

Fællesfag i
Pædagogik
Psykologi
Anatomi og fysiologi
Ernæring og sundhed
Ledelse, sociologi og idrætshistorie
Aldersrelateret træning 
Projektbaseret undervisning

Morgensamling

9.00GrundtræningUgen der gik
10:00
HovedfagSidefag
12:00 FrokostFrokostFrokostFrokostFrokost
12:45RengøringRengøring    Rengøring
13:30Dilemma / foredrag   Team møde
Demokratisk Forum
 Idrætsledelse og
personlig coaching
(personlig træner for eleverne der går på Sportsakademiet)
SidefagHovedfag
ca. 15:00SidefagSidefag
18:00Aftensmad Aftensmad  Aftensmad  Aftensmad  Aftensmad  
19:00 -Åben hal Sidefag  Åben hal Højskoleaften

Ændringer kan forekomme!

FAQ spørgsmål

Hvad kan man bruge uddannelsen til på Trænerakademiet?

Uddannelserne på Trænerakademiet er Danmarks næst højeste træneruddannelse man kan opnå i Danmark, som har fokus på eliteidrætten*. Der er stor forskel på hvad eleverne vil bruge uddannelsen til, nogle gør en karriere indenfor deres fag, eks. ved at etablere egen virksomhed. Andre bruger uddannelsen, som et springbræt hvis man vil læse videre på Universitet i idræt eller anden sundhedsfaglig uddannelse, eller hvis man vil læse til fysioterapeut, ergoterapi eller andet. Gennem uddannelserne på Trænerakademiet modtager undervisning i humanistiske- og naturvidenskabelige fag.

* Den højeste træneruddannelse er Idrættens Træner Akademi, som kun kan opnås gennem Danmarks Idræts-Forbund og forudsætter gennemført. 

Hvordan er det teoretiske niveau på Trænerakademiet?

Man skal forvente, at teorien på Trænerakademiet er relativt højt. Niveauet ligger mellem gymnasie og universitetsniveau. 

Skal jeg gå til eksamen på Trænerakademiet?

Vælger du Trænerakademiet skal du bestå en humanistisk og en naturvidenskabeligopgave udføre en praktisk hovedfagsopgave med efterfølgende eksamen for, at blive uddannet diplomtræner. Eksamen ligger slutningen af juni og der ligger en ”prøve” eksamen i december.

Hvornår er sidste frist for tilmelding?

Man kan tilmelde sig samme dag, som kurset starter, så længe der er ledige pladser. Man bliver optaget i den rækkefølge, man tilmelder sig. 

Hvad er gennemsnitsalderen på højskolen?

På skolens Sportsakademiet er gennemsnitsalderen omkring 22 år, mens gennemsnitsalderen på Trænerakademiet er omkring 24 år. Flere på Trænerakademiet er også i 30’erne.

Hvordan er fordelingen mellem dreng / pige?

Der går ca. halv af hver køn.

Hvor mange elever går på skolen?

Der går omkring 100-120 elever på skolen, hvilket også er max antal elever vi kan huse. Vi sætter derfor også pris på, at få din tilmelding i god tid før studieårets begyndelse, eleverne optages efter ”første-til-mølle-princippet”.

Hvor mange nationaliteter har i på højskolen?

Vores elever kommer hertil fra alle egne af Danmark, og vi har hvert skoleår ca. 20 elever fra de nordiske lande, primært Norge.

Har man efterårsferie eller vinterferien, mens man går på højskolen?

Man har ingen efterårsferie eller vinterferie, man har dog juleferie.

Skal man deltage i studieturene?

Alle studieture der vedrørende din linje er obligatoriske.

 
Er jeg i god nok form?

Selv du ikke har dyrket din sport i så mange år, er det vigtigste, at du har interessen, så skal vi nok sørge for du kommer i god form og få en større viden i netop dit fag. Ellers kan du træne op til dit højskoleophold, så evt. skader mindskes.

Kan man få enkeltværelse?

Da skolen ofte oplever max belægning, kan der ikke tilbydes enkeltværelse og eleverne bor derfor sammen med 2, 3 eller 4 andre elever. 

Er der optagelseskrav til højskolen?

Det eneste krav der er til et højskoleophold, er at man skal være fyldt 17½ år ved kursusstart ellers er der ingen krav til et højskoleophold. Men du skal se højskoleopholdet som en fuldtidsbeskæftigelse, da du er sammen med de øvrige elever 24 / 7 - nat og dag, døgnet rundt.

Skal jeg betale det fulde beløb på én gang?

Nej du skal ikke betale hele opholdet på én gang. Det samlet beløb fordeles ud over hele højskoleperioden. Læs mere her eller se i fanen "Økonomi.

Kan man få økonomiske tilskud?

Her kan du læse mere om tilskud til et højskoleophold ellers er højskoleopholdet egenfinansieret og ikke SU berettiget.

Kan man blive på skolen i weekenderne?

Den ugepris du betaler er incl. kost og logi i weekenderne. Omkring 80% af eleverne bliver i weekenderne.Hvad siger tidligere elever?

SebastianSteffensTA 

"Jeg startede på Sportshøjskolen i Aalborg i august 2013 på håndbold træner linjen. Jeg havde inden opstarten været oppe og besøge Karen Brødsgaard og havde en fin dialog med hende omkring min opstart der oppe. Først og fremmest må jeg bare lige fortælle om, hvor fantastisk et sted Sportshøjskolen er. Jeg har aldrig mødt så mange fantastiske mennesker på et sted. Noget af det bedste ved selve skolen er at lærene er så friske på alt, og når jeg siger alt, så mener jeg ALT!"
Sebastian Steffens, årgang 2013/2014. NU Ungdoms- og ligatræner ved Bodø Håndboldklub

Læs hele Sebastian's beretning om håndboldtræneruddannelsen på Aalborg Sportshøjskole

 

"Min baggrund for at søge om optagelse på trænerakademiet på Aalborg Sportshøjskole var mit store ønske om med tiden at kunne gøre mit arbejds- og fritidsliv til ét. Jeg forventede, at opholdet på højskolen ville udvikle mig personligt, og at jeg fik mulighed for at møde en masse mennesker og skabe et godt netværk for fremtiden. Jeg forventede også, at opholdet på højskolen ville give mig en masse redskaber til at blive en dygtig håndboldtræner."
David Grandahl, årgang 2013/2014. NU Ungdomstræner for 1. division. Team HK Køge.

Læs hele David's beretning om håndboldtræneruddannelsen på Aalborg Sportshøjskole

DavidGrandahlTA

 

LineMadsenTA.jpg 

"Mine forventninger til højskoleopholdet i Aalborg var mange og når jeg ser tilbage på de ti måneder som en helhed, er disse for længst opfyldt og mere til. Jeg kommer fra en mindre by på sjælland, Skælskør. Jeg har spillet håndbold og været træner i rigtig mange år og derfor var muligheden for at erhverve sig Divisionstræneruddannelse samtidig med et højskoleophold, lige noget for mig. Allerede da jeg var færdig med efterskolen i 2006 tilmeldte jeg mig TA Håndbold på SPH 09/10, så mit højskoleophold har været nøje planlagt." Line Madsen, trænerakademiet 09/10 Aalborg Sportshøjskole.

Læs hele Line's beretning om håndboldtræneruddannelsen på Aalborg Sportshøjskole

 

"På håndboldtræneruddannelsen var mødet med Kim Jensen og Karen Brødsgaard lidt mærkeligt, da man jo var vant til at se dem fjernsynet. Kim og Karen supplerer hinanden på en rigtig god måde, da Kim med sine erfaringer fra landsholdet som assisterende træner og Karen med sine erfaringer som spiller kan give et godt indtryk af, hvordan det foregår helt på topniveau. Man føler virkelig at det vigtigt for dem, at det er dig der skal lære, og at det er vigtigt for dem, at man får det bedste ud af det og opnår den målsætning, man sammen med dem har."
Alexander Nielsen, trænerakademiet 08/09 Aalborg Sportshøjskole:

Læs hele Alexander's beretning om håndboldtræneruddannelsen på Aalborg Sportshøjskole 

AlexanderNielsenTA.jpg


 

 

"Da jeg startede på Aalborg Sportshøjskole, var jeg lige blevet student, jeg vidste ikke hvad jeg ville med resten af mit liv. Højskole for mig skulle være et sabbat år, inden jeg begynde på en eller anden uddannelse. I stedet blev det starten på en karriere."
Sofie Stærk, årgang 2013/2014. NU Træner for U16 piger og studere idræt på Aarhus universitet. 

Læs hele Sofie's historie


 

Vidensbank ...vi formidler viden
Aalborg Sportshøjskole vidensbank samler en række forskellige øvelser og træningsprogrammer, som vi håber kan give dig nye idéer til at gøre din træning mere alsidig og sjov, og forhåbentligt kan det udvikle dig som træner eller som spiller.  

 

Relevante artikler fra vores vidensbank

BestilBrochure2014
Udfyld nedenstående formular og du vil du i løbet af få dage modtage brochurer fra Aalborg Sportshøjskole.

Navn
Adresse
Postnr. / by
Tlf.
Email
Land
Besked
Bestil brochure fra Aalborg Sportshøjskole
Nyheder - nyhedsarkiv

20-07-2015
Aalborg Sportshøjskole er nu klar, med opfølgeren til bogen ”Mad til muskler”.
Denne gang med 2 bøger i én: Træning til muskler og Mere mad til muskler.
Læs mere
11-06-2015
Årets ridetrænere
Endnu et hold ridetrænere er uddannet fra Aalborg Sportshøjskole
Læs mere
26-05-2015
VM i bænkpres
Foreningen Sportshøjskolen havde hele 5 løftere sendt afsted for at repræsentere Danmark.
Læs mere
Sportsakademiet på Aalborg SportshøjskoleTrænerakademiet på Aalborg SportshøjskoleOm Aalborg SportshøjskoleNæste arrangementNæste arrangement på Aalborg Sportshøjskole
badminton
crossfit
endurance
fitnessholdtræner
fitness personlig træner
håndbold
målrettet træning
outdoor
politi
racketlon
ridning
fitnesstræner
håndboldtræner
outdoor leader
ridetræner
styrketræner

  norsk presentasjon
  SPH-Gym
faciliteter
hvorfor tage på højskole
kosten
støtte til højskoleophold
ugepris - økonomi
tilmeld nyhedsbrev
Gammel elevstævne 2015
Lørdag d. 3. okt. - søndag den 4. okt. 2015 slås dørene atter op til den årligt tilbagevendende gensynsweekend på Aalborg Sportshøjskole. Vi har i år samlet weekenden til ét koncentreret døgn tilbage på SPH, hvor alt foregår på skolen.

Læs mere her

Udlejningsmuligheder gennem skolen
udlejning af friluftsudstyr
kursuscenter
udlejning af lejligheder
Aalborg Sportshøjskole på FacebookAalborg Sportshøjskole på InstragramAalborg Sportshøjskole på YouTubeBesøg HøjskolerneGoogle+ profil
Aalborg Sportshøjskole
Annebergvej 55     DK-9000 Aalborg     Tlf. + 45 98 13 13 11      sph@sportshojskolen.dk