Navn:

Klatring

Yellow label:
Yellow tag:
Klatring
Kort beskrivelse:

I klatring kan du både udvide dine klatrefærdigheder eller tage en klatreinstruktør uddannelse. Klatring er en sjov og anderledes træningsform, hvor du har mulighed for at udfordre dig selv både fysisk og mentalt. Med sidefaget klatring får du en sikker introduktion til klatresporten i samvær med dine højskolevenner.

Billede:
Klatring
Lang beskrivelse:

Klatring er ikke kun en individuel sport, men en sport, der fremmer samarbejde og fællesskab. På sidefaget klatring vil du lære at samarbejde, kommunikere og støtte dine kammerater når I sammen skal planlægge ruter og sikre hinanden på klatrevæggene. Klatring er ikke kun fysisk udfordrende, da det kan være mentalt krævende at hænge i 12 meters højde. Vi arbejder derfor med håndtering af frygt og usikkerhed, og de fleste vil opdage, at de kan overvinde selv de mest udfordrende ruter med tålmodighed, vedholdenhed og støtte fra deres højskolekammerater.

Klatretræningen foregår i vores eget klatreunivers, som er nogle af de bedste klatrefaciliteter i Danmark. Vi har både lige klatrevægge, vægge med negativ og positiv hældning og ikke mindst klatrehulen, hvor du kan prøve kræfter med at klatre i et overhængende tag i 12 meters højde. Vores klatrevægge har et hav af greb i farvekodede ruter, så alle kan vælge en udfordring, der passer til deres niveau. Vi tilrettelægger niveauet til den enkelte person, så uanset om du er begynder eller øvet, vil sidefaget hjælpe dig med at flytte dine grænser og færdigheder indenfor klatring.

Når man skal klatre i 12 meters højde, er det vigtigt at sikkerheden er i top. Derfor får du på sidefaget klatring et sikringskursusbevis med i bagagen, som gør det muligt at klatre på egen hånd. Sikringskursusbeviset består af kursus 1 og kursus 2 under Dansk Klatreforbund, som indebærer udstyrskendskab, klatreteknik og sikringsteknik. Beviset klæder dig derfor på til at klatre i topreb og sikre en makker, og giver adgang til klatring i klatreklubber landet over.

Du kan også vælge at tage en klatreinstruktør uddannelse under Dansk Klatreforbund. På sidefag klatring er der mulighed for at tage Instruktør 1 (topreb) og Instruktør 2 (topreb og førstemandsklatring), hvis man vælger faget i et helt semester. Instruktøruddannelsen giver mulighed for at undervise og uddanne andre i sikringsteknik. Instruktøruddannelsen giver mulighed for at instruere på diverse institutioner, virksomheder og klubber i Danmark.  

I Klatring arbejder vi bl.a. med:

 • Rebklatring med alt det nødvendige udstyr
 • Arbejde med højdeskræk på 12 meter høje klatrevægge
 • Klatreteknik og kropsforståelse
 • Træner styrke og udholdenhed
 • Opbyg mod, selvtillid og mental styrke
 • Sikringsteknik og sikringskursusbeviser
 • Instruktørviden og færdigheder i teori og praksis
 • Udflugt til andre klatrespots i Nordjylland 
 • Klatring på et hav af klatreruter i alle sværhedsgrader

Vi tager udgangspunkt i sportsklatring på klatrevæg, men skal også omkring bouldering. Til forskel fra rebklatring, kræver bouldering hverken reb, sele eller forankring. Bouldering er klatring i 3-4 meters højde med en faldmadras under som sikrer, at man til hver en tid kan hoppe ned og lande uden at slå sig. Uanset om du er vild med højder, ønsker at overvinde din højdeskræk eller bare vil prøve klatring, så er sidefaget klatring en god mulighed for at stifte kendskab med klatring og udvikle dine klatrefærdigheder, mens du oplever det stærke fællesskab omkring klatresporten.

Bestil brochure

2019Klatring15

Fakta

Type uddannelse:
Varighed:
12, 20 og 24 uger.
Hvornår / næste indtag:

Skoleåret 2023/24

 • 2. august 2023 (20 uger)
 • 27. september (12 uger)
 • 3. januar (24 uger)
 • 20. marts (13 uger)

Skoleåret 2024/25

 • 4. august 2024 (20 uger)

Vi vil sætte pris på at få din tilmelding i god tid før studieårets begyndelse, da vi optager elever, så længe der er ledige pladser. Studerende bliver optaget i den rækkefølge, de tilmelder sig. 

Rejser:
Dokumentation:
Økonomi:
Tilmeld link:

I samarbejde med

Partners logos:
dklaf
Lang beskrivelse 2:

Overskrift

Klatring som en sjov og anderledes træningsform

Beskrivelse

Vi tager udgangspunkt i sportsklatring på klatrevæg, men skal også omkring bouldering

Billede/video

Sidefagets opbygning

Klatreinstruktør / klatring udbydes 4 gange årlige i forskellige perioder. 

2020SidefagForlob

Hvad siger tidligere elever

Udtalelser:
Display formatting
>> Da jeg begyndte på højskolen, havde jeg klatret et års tid. Jeg havde allerede sikringsbevis til rebklatring. Det har dog ingen betydning, om du har erfaring med klatring eller ej, før du begynder på sidefaget i klatring. Her er det muligt for alle klatrere på forskellige niveauer at udvikle sig.

I sidefaget er der fokus på enten at tage sikringsbevis og/eller at uddanne sig til klatreinstruktør. Man starter altså med at lære sikringsteknik og sikkerhed i forhold til at klatre på reb. Herefter kan man så vælge, om man har lyst til at uddanne sig til klatreinstruktør, så man er i stand til at lære andre at klatre på reb. Jeg valgte at uddanne mig til klatreinstruktør, og under uddannelsen fik jeg lov til øve mig på mine venner - dvs. andre højskoleelever, hvilket var super fedt. Uddannelsen som klatreinstruktør kan bruges, hvis man ønsker at arbejde i en klatreklub, når man en dag er færdig på højskolen.

Udover at man kan erhverve sig et sikringsbevis eller instruktøruddannelse, er sidefag i klatring et enormt hyggeligt fag – men der er også plads til at rykke dine grænser, f.eks. i forhold til højdeskræk. Jeg kan klart anbefale sidefag i klatring, hvis man har interesse for klatring. << Asta Diana Jacobsen
Display formatting
>> Da jeg begyndte på højskolen, havde jeg ingen erfaring med klatring, men ville rigtig gerne prøve at udfordre mig selv. Så efter at have set de andre klatre, meldte jeg mig derfor til. På sidefaget klatring er der plads til alle og man kan udvikle sig på alle niveauer i klatring. Det er uanset om du vælger at tage sikringsbevis eller vælger at uddanne dig til klatreinstruktør. Jeg selv startede med at lære sikringsteknik og sikkerhed i forhold til at klatre med reb. hvorefter jeg selv også fik lysten til at undervise andre i klatring. Så nu er jeg i gang med at uddanne mig til klatreinstruktør niveau 1, hvor jeg så kan lære andre at klatre med reb. Som et led i uddannelsen underviser vi vores højskolevenner, som også er på holdet. Hvilket jeg føler er hyggeligt og trygt at være i, inden jeg en dag selv skal ud og undervise nye mennesker.

Udover at man kan tage et sikringsbevis eller en instruktøruddannelse, er sidefaget klatring et super hyggeligt og sjovt fag. Samtidig er det også med til at rykke dine grænser, f.eks. i forhold til højdeskræk. Jeg kan derfor klart anbefale sidefaget klatring, hvis man bare har en smule lyst til at klatre samt afprøve sine egne grænser. << Julie Elisabeth Schmidt

Anbefalinger til dig

New Anbefalinger:

Dine undervisere

Medarbejdere:
Navn:

Liselotte Nørgaard

Afdeling:
Undervisere
Beskrivelse:
outdoor tosse med stor interesse i MTB og skiløb. Elsker samtidig at ”nørkle” indenfor de kreative fag
E-mail:
YouTube icon:
LinkedIn icon:
Instagram icon:
Facebook icon:
Navn:

Teis Juul Bolduc

Afdeling:
Undervisere
Beskrivelse:
elsker i sin fritid at hænge 12 meter oppe under loftet i skolens klatresal eller på bouldervæggene
E-mail:
YouTube icon:
LinkedIn icon:
Instagram icon:
Facebook icon: