logo_2016
search-button
Overskrift:

Løbeprogram for nybegyndere

Kort beskrivelse:

LØBEPROGRAMMETS FORMÅL – Vigtigt! Læs før du kaster dig over programmet! Formålet med dette program er, at du skal tilvænne din krop til den belastning, det er at løbetræne.

Oversigtsbillede:
Løbeprogram for nybegyndere
Beskrivelse:

Løbetræning er en af de mest suveræne træningsformer til forbedring af kondition, men desværre også den, der er hårdest ved kroppen. Før du kan starte med at bruge løbetræning som konditionstræning, hvor du løber ved høje intensiteter og i længere tid ad gangen, må du være indstillet på, at du skal bruge omkring 12 uger til at ”hærde” dine led og dine knogler til at kunne holde til belastningen. I mellemtiden kan du evt. dyrke hård konditionstræning i form af spinning, roning eller crosstrainermaskinen i det lokale fitnesscenter – alle sammen træningsformer, som kan få pulsen helt op at ringe, men som er meget mere skånsomme ved kroppens strukturer end tilfældet er med løbetræning. 

De 12 uger  

Er bygget progressivt op efter løbe / gå princippet. Det er i princippet intervaltræning, hvor du skiftevis løber og går. Dit løb skal foregå i et naturligt tempo, hvor det er vigtigt, at du IKKE presser dig selv. Husk på, det her er ikke konditionstræning; det er hærdning af kroppen. Intensitet og hastighed er IKKE gældende faktorer i denne proces. Altså: Find et naturligt og behageligt tempo, hvor du ikke løber og bremser dig selv, men heller ikke presser dig selv til at skulle løbe hurtigt. 

Din rute

Sørg for, at du ikke løber den samme vej, hver gang du træner. Løber du den samme rute, lægger du et ensartet slid på kroppen, og din skadesrisiko forøges. Læg ruten om fra gang til gang: Løb modsat retning af, hvad du gjorde i sidste løbetræningspas, løb i den anden side af vejen, eller løb slet og ret forskellige steder hen. Er du ikke nået hjem, når træningen er overstået, går du bare resten af vejen. 

Progression

Hvert eneste træningspas starter med x min rask gang, lige for at få lidt blodgennemstrømning i benene. Herfra skiftevis løber og går du. Lad os bruge uge 1, træning 1 som eksempel:

Start med 5 min rask gang og slå herefter over i løb i præcist 1 minut, hvorefter du slår tilbage i alm. gang af 4 minutters varighed. Denne vekslen mellem 1 min løb og 4 min gang laver du 4 gange i alt. De 5 minutters opvarmning er en ”éngangsforestilling”, så de skal ikke indregnes i de 4 runder. Når du er færdig med træningen har du brugt 25 min i alt, heraf de 4 minutter på løb. 


Hav tålmodighed

Det synes måske ikke af så meget her i starten, men uge for uge øges din arbejdsindsats med 10%, og dine løbeintervaller bliver længere og hyppigere, mens dine gå-intervaller falder i varighed. Du vil lægge mærke til, at som ugerne skrider frem, vil du oparbejde ét ugentligt træningspas, hvor det samlede løb overstiger de 2 andre dage i ugen. Det er især her, du opbygger kroppens modstandsdygtighed mod løbebelastningen. Netop fordi gå-intervallerne falder i varighed, vil dine træningspas også blive kortere og kortere, men til gengæld mere intensive. Ca. hver 3.-4. uge sænkes progressionen en smule for at sikre, at du får restitueret, det du skal, hvorefter indsatsen igen øges gradvist med 10% herfra. Slutmålet med dette løbeprogram er 20 minutters kontinuerligt løb. Det er muligt, at du allerede kan løbe de 20 min halvvejs inde i programmet, men husk på, at det IKKE er dét, det handler om! Fokus er stadig den progressive tilvænning af kropsvævet til belastningen ved løbetræning. Selve konditionstræningen klarer du som sagt på anden måde, som beskrevet ovenfor. 

Fodtøj

Det vil ofte vise sig som en rigtig god investering at få undersøgt sine fødder hos en kompetent fysioterapeut. De fleste af os render rundt med diverse skævheder, som for nogles vedkommende kan være så voldsomme, at skadesfri løbetræning praktisk taget er umuligt uden speciallavede indlæg. Det koster selvfølgelig lidt kroner, men de kan være givet rigtig godt ud. Vælger du at investere i en undersøgelse og evt. efterfølgende nye sko eller indlæg til dine nuværende sko, så sørg for at finde en terapeut, der har et godt ry inden for lige netop dette område. Jeg har desværre et par gange set fejldiagnosticeringer, som så har skullet ændres, hvilket ikke blot giver dobbeltudgifter, men også undervejs har fremprovokeret skader. 

De supplerende styrkeøvelser

Kan laves valgfrit, men jeg anbefaler det kraftigt, da øvelserne styrker op omkring de muskler i ben og core (mave/ryg), som du bruger, dels som primær muskulatur i afviklingen af dit løb, dels til at stabilisere resten af kroppen under løbet. Disse øvelser vil altså potentielt set både forbedre din præstation og minimere risikoen for skader. 
Der er tilknyttet 2-3 øvelser pr. løbetræningspas. Øvelserne laves efter, at du er færdig med hvert løbetræningspas. 

Sådan læser du øvelserne – et eksempel: Hip pop-ups: 3 x 10, 1 min p.

  1. Find øvelsen beskrevet med billeder i øvelseskartoteket, som udgør en separat fil her på siden, og aflæs antal sæt og reps (repetitioner) for den pågældende træning i programmet.
  2. I tilfældet ovenfor starter du med 10 reps
  3. Hold 1 min pause
  4. Gentag 2 gange yderligere.

Du har nu lavet 3 sæt á 10 reps med 1 minuts pause mellem hvert sæt; i alt 30 reps. 

Afsluttende

Nu kan ovenstående måske lyde lidt voldsomt, men der er ikke den store videnskab i det for dig, hvis du blot følger programmet og undlader at få dine egne ”smarte” idéer undervejs. Programmet følges naturligvis på eget ansvar, men er designet til, at du optimalt set kan komme igennem et skadesfrit forløb, som hærder din krops forskellige strukturer, og som efterfølgende tillader dig at kunne starte sikkert på den egentlige løbetræning. 

Herfra er der vist kun tilbage at sige: Sæt i gang! 


Lad dig inspirere af en tidligere elev fra Aalborg Sportshøjskole

Stephanie Møller er et strålende eksempel på, hvad man kan opnå efter et højskoleophold. Med hendes innovative tilgang og passion for motion, har hun skabt både urbanRUN&WALK og blivlober.dk. Disse platforme tilbyder et væld af skræddersyede løbeprogrammer, der er designet til at motivere og guide løbere på alle niveauer. Uanset om du er nybegynder eller erfaren løber, vil Stephanies programmer hjælpe dig med at nå dine mål. Besøg hendes hjemmesider for at blive inspireret og for at tage de første skridt mod et sundere og mere aktivt liv.

Kommentarer

Kommentarer:
Navn til oversigt:
Brian
16-08-2021
Kommentar til oversigt:
Hej.

Løbeprogramet for nybegyndere indeholder en række styrkeøvelser. Der står at man kan find øvelserne beskrevet med billeder i øvelseskartoteket, som udgør en separat fil på siden, men jeg kan simpelthen ikke finde den nævnte fil.
Kan I evt. linke til filen, eller fremsende den til mig?

På forhånd tak, mvh. Brian
Navn til oversigt:
Niels
29-09-2021
Kommentar til oversigt:
Hej Brian
Jeg søgte lidt rundt og fandt: https://www.sportshojskolen.dk/media/Supplerende_styrke%C3%B8velser_til_l%C3%B8b.pdf
Navn til oversigt:
Aalborg Sportshøjskole
01-10-2021
Kommentar til oversigt:
😉👍
Navn til oversigt:
Peter Thomsen
08-01-2022
Kommentar til oversigt:
Jeg er snart færdig med løbeprogrammet. Men jeg er lidt i tvivl om hvor meget jeg kan skrue op efter programmet er slut. er det for meget med 5 km ? i forhold til led og sener.
( jeg er 43 år :)

mvh. Peter
Navn til oversigt:
Per
21-01-2023
Kommentar til oversigt:
Dejligt og spændende program, det tror jeg helt sikkert jeg vil prøve!
Jeg har forsøgt mig at lære at løbe nogle gange, og det er egentlig aldrig rigtig lykkedes mig. Men nu vil jeg prøve dette program, og se om det virker for mig.

Hvis det endnu ikke lykkes for mig, så tænker jeg at prøve at bruge penge på at lære at løbe, så vil jeg prøve det her: https://www.urbanrun.dk/laer-at-loebe-5-km-begynder-loebeprogram

Har i noget erfaring med dette begynder program, og om det virker?

Anbefalinger til dig

Anbefalinger: