logo_2016
search-button
Overskrift:

Sabbatår – skal/skal ikke?

Kort beskrivelse:

Du er nok ikke den eneste der tænker: Hvad skal der ske efter gymnasiet? Skal jeg have et eller måske flere sabbatår? Og hvilke idéer kan der være til et sabbatår? Det er populært at tage sabbatår og mange unge mennesker gør brug af muligheden.

Oversigtsbillede:
Sabbatår – skal/skal ikke?
Beskrivelse:

Skal du forsætte på en videregående uddannelse efter gymnasiet? Eller har du brug for en pause i dit studie? Hvad skal der ske efter værnepligten? Skal du tage et sabbatår eller måske endda flere sabbatår? Spørgsmålene kan være mange og derfor vil vi her fra højskolen prøve at afdække mulige spørgsmål.

Vi vil klart anbefale et eller flere sabbatår. Du skal nok få din uddannelse før eller siden og samtidig skal du sikkert arbejde til du er over 70 år. Så tag endelig et par sabbatår når du er færdig med gymnasiet og oplev det fede fællesskab. Et sabbatår kan nemlig bruges på at søge nye venskaber, møde andre der har samme interesse som dig selv, personlig udvikling, afklaring i forhold til din karrierevej, tænkepause, forberedelse til en videregående uddannelse og meget andet.
2022Sabbatår

Fantastiske ting du kan gøre i dit sabbatår

Vi vil prøve at afdække de forskellige sabbatårsmuligheder samt komme med nogle idéer til, hvad du kan lave i dit sabbatår. 

1. Opsparing

Det første du skal tænke over er en opsparing. Klø på og find et arbejde, så du kan spare op i dit sabbatår. Mange unge mennesker vælger at tjene penge til en anden sabbatårsaktivitet som den første del i deres sabbatår efter eks. gymnasiet.

2. Tag på højskole i dit sabbatår

Mange unge mennesker bruger ½ år eller mere af deres sabbatår på én af landets mange højskoler. I Danmark findes der 77 højskoler fordelt indenfor forskellige fagområder. Så tænk over hvad du vil have ud af et højskoleophold. Det kan være personlig udvikling, forberedelse til en uddannelse, at nyde fællesskabet og være sammen med andre som også har din interesse. Du kan også overveje, om du skal have en bestemt linje eller om du foretrækker mange forskellige fag? Og skal højskolen være tæt på dit hjem eller vil du gerne længere væk?

2022Sabbatår_Hojskole

Fælles for de elever der vælger at tage på højskole i deres sabbatår er deres fortælling om, at de har haft et højskoleophold, hvor venskab, fordybelse, fællesskab og oplevelser har være i centrum


Nedenfor finder du forskellige elevudtagelser fra Aalborg Sportshøjskole, som fortæller om deres højskoleophold

"Man bliver en del af en kæmpe familie, hvor man har muligheden for at fejle og vide, at man har folk omkring en til at hjælpe en op igen"
Amalie Henriksen

"Hvis jeg skulle beskrive højskolen med ét ord, så ville det være: Fællesskab"
Rikke Rosenkvist

"Det er på en højskole, at rammerne for at dyrke fællesskabet er de aller bedste. Derfor er højskolen så helt unikt og fuldstændigfantastiske"
Mai BraaeHøjskoleophold i forhold til kvote 2 ansøgningen

Et højskoleophold på mindst 16 uger giver adgang til kvote 2 ansøgning til en videregående uddannelse, og giver dig større indsigt i dig selv, din motivation og dine fremtidsmuligheder. 

3. Tag ud at rejse

En stor del af dem der tager et sabbatår vælger at rejse ud i verden for at opleve en ny kultur, tage på eventyr og få nye venner. Nogle tager alt jeres udstyr på ryggen og backpacker på egen hånd gennem Europa og videre ud i den store verden, mens de fleste unge mennesker vælger grupperejser, hvor langt det meste af indholdet er planlagt, såsom destinationer og indhold, og endelig er der også dem som vælger den helt store jordomrejse, hvor rejsen typisk er længere og man besøgere flere kontinenter undervejs.

SabbatårHøjskoleRejse

Kombination af højskole og rejse

Sidst men ikke mindst, kan du faktisk kombinere højskoleophold og rejse. Mens man er elev på Aalborg Sportshøjskole kan man trit vælge de rejser til, som man synes kunne være spændende at udfordre: Sydafrika, Canada, Club La Santa, Adventure rejse til Norge eller skitur til Norge – mulighederne er mange.

4. Vær frivillig

En god idé kunne også være at kombinere frivillighed med arbejde, højskole eller rejse. Det kunne være at rejse til et land for at lave frivilligt arbejde, da du herved vil kunne komme helt tæt på en ny kultur i et andet land. Det kunne være lande såsom Afrika, Brasilien, Filippinerne eller et helt andet sted. Du kunne også lave frivillighed i Danmark, eks. ved Kræftens Bekæmpelse eller en anden organisation, og herved kunne du være med til at gøre en kæmpe forskel for andre, hvor det virkeligt er nødvendigt.

2022Sabbatår_Frivillig

5. Arbejde i udlandet

I dit sabbatår kunne du også kombinere arbejde med udlandet. Du kunne tage arbejde på en café, restaurant eller lignende, som kunne være en super god måde på at lære et nyt land og deres sprog at kende på.

6. Aftjen din værnepligt

En anden idé til dit sabbatår kunne være at aftjene din Værnepligt i Forsvaret. Hvis du aftjener din Værnepligt vil du under forløbet få løn, mens perioden afhænger af dit valg af tjeneste. Som udgangspunkt er værnepligten 4 måneder indenfor hæren, søværnet eller flyvevåbnet, men andre tjenester som eks. Beredskabsstyrelsen er 9 måneder. Du kan læse mere om værnepligten her på siden.

2022Sabbatår_Varnepligt

7. Dyrk din hobby

Det kan også være at du under dit sabbatår vil dyrke din hoppy og måske gøre den til mere end bare en hobby – det kunne være som professionel udøver indenfor en sport. Det kan også være du skal læse fag op i forhold til din kommende uddannelse. Du kan bruge tiden på at lære et nyt sprog eller spille på et nyt instrument. Tiden i dit sabbatår er perfekt til fordybelse og udvikling. Men husk: Det er også helt OK at tage den med ro. Der er mange muligheder og mange valg der skal tages, men du vokser med tiden og skal nok nå det hele.

Ofte stillede spørgsmål omkring sabbatår

Hvor mange tager et sabbatår?
Som udgangspunkt tager næsten 90% af en skoleårgang et sabbatår, mens 80% tager to sabbatår og der også er flere der tager både tre og fire sabbatår.

Hvor mange sabbatår kan man tage?
Som udgangspunkt kan du tage lige så mange sabbatår som du ønsker, der er ingen begrænsninger.

Hvornår tager man et sabbatår?
Langt størstedelen af dem der tager sabbatår, tager sabbatår mellem gymnasiet og en videregående uddannelse, dog tager mange som det første et arbejde lige efter gymnasiet. På Aalborg Sportshøjskole kan vi se, at 60-70% har haft arbejde lige inden deres højskoleophold, hvor kun 15-20% kommer lige efter gymnasiet – STX, HHX, HTX eller andet, men samtidig oplever vi flere som har brug for et sabbatår mellem deres bachelor og kandidat, og de elever er efterhånden begyndt at fylde mere og mere på højskolen. Til det har Aalborg Sportshøjskole også en såkaldt ”pitstopsordning” hvor formålet er at få energi til kandidaten, hvis man er blevet skoletræt. Læs mere om pitstopsordning her på siden.

Kommentarer

Kommentarer:

Anbefalinger til dig

SENESTE
MEST POPULÆRE